Richtis Waterval

GPS wandelen op Kreta

Richtis Waterval

De Rixtis kloof.

Een prachtige wandeling van nog geen uurtje lopen.

Op dit moment van schrijven dat is op 10 oktober 2018, hoor ik van mijn collega Angela, dat deze kloof een beetje vol begint te raken. Met wandelaars, natuurliefhebbers en andere rustzoekers. Het is maar dat je het weet.

Rixtis, ook wel vertaald als Richti. We lopen in een uur naar de waterval, picknicken daar en lopen weer een uur terug.

De Richti waterval

De Richti waterval

Een subtropisch jungle paradijs.

Rixti een baai, een kloof en een prachtige waterval. De waterval is te bereiken vanaf de zee zijde. Je moet dan wel een lastige asfalt weg omlaag rijden. Alternatief is om boven te parkeren bij het bord Rixti gorge. Even buiten het dorp Exo Mouliana. En dan naar beneden wandelen. Dit kan in ongeveer anderhalf tot twee uur lopen. Let wel op. Je moet dan ook de hele weg weer omhoog. Vertrek dan vroeg en neem voldoende drinkwater mee.

waterval

mos

De korte versie. Je moet via een smalle weg naar beneden, naar de baai rijden. Dit alles door een mooi berglandschap. Deze wandeling is volledig te wandelen door de blauwe stippen te volgen. Maar je kunt hem ook volledig op GPS lopen. De Rixti Waterval is te bereiken door de kloof. Het is hier een subtropisch paradijs. Met lianen en een helder riviertje. We rijden via kleine dorpjes en achterliggende volkstuintjes naar beneden, naar de baai. We parkeren de auto onder de Tamarisk bomenhaag. Er is een heerlijk verkoelende straal water uit de bergen om je te wassen.

De Richti waterval

Loes aan zee

We lopen, oostelijk langs de kust naar boven. De zee komt steeds verder van ons af te liggen. Boven lopen we langs een schaapskooi. Een fantastisch uitzicht over zee.

De Richti van boven

We lopen parallel aan de kloof onder ons. We gebruiken de heenweg om het zwaarste gedeelte te overbruggen. Naar boven in de zon, en tijd om te rusten, maar wel doorgaan. Als we het hoogste punt bereikt hebben is het 1230 uur. Tijd voor de lunch en een sapje. We dalen af voorbij een huisje met een hele hoge schoorsteenpijp, en dwars door de olijfgaarden. Bossages worden dichter, we bereiken de kloof. Begroeid met veel bomen ontwaren wij een pad in de diepte.

De Richti rivier

Takken

Het pad volgt een klein riviertje dat boven in de bergen ontspringt. Wij volgen het pad naar beneden, tot dat wij weer in de baai onze auto ontmoeten. Een heerlijke duik behoort tot de mogelijkheden. Ook deze beschrijving die wij hebben gemaakt is voorzien van een GPS code. Dit is het Global Position System. Ons apparaatje heet een Garmin. Zie ook de andere pagina's.

Schaterende onbekende vogeltjes in het meertje

doen een duik in de wijde bereikbare poelen. Wegschietende geel groene hagedissen verdwijnen in het geelgekleurde gras en de resten van de Chrysanten. Een bruine zoetwaterkrab ontsnapt ternauwernood aan mijn grote bergschoenen, maar niet aan mijn blik. Het gekwetter van water en grasvogeltjes op de achtergrond hoor je tussen het constant rustgevend gekabbel van het beekje, afgewisseld met het vallen van het water, soms van grotere hoogte, in de daardoor gevormde meertjes, het heerlijke bijna onhoorbaar langzaam, horizontaal stromen van de beek, tussen het gras aan de oppervlakte van het water zie ik felgekleurde donkerblauw-met-zwarte libelles, op de bodem van de ondiepe beekjes zie ik door het heldere water zwarte slakken met hun huizen op pad. In de gekoelde warmte hoor ik het kwaken van de kikkers die verkoelen in de schaduw onder de stenen bij het water. De foto's van deze tropische ontdekking ziet u hieronder op deze pagina. Life zien is voelen en horen en ruiken. Deze foto's zijn dus zeker niet compleet. Met al uw zintuigen moet je dit beleven. De home pagina geven een korte omschrijving van de meeste andere wandelingen die vanuit onze appartementen goed te doen zijn. We hebben van alle wandelingen een uitvoerige beschrijving die u gratis krijgt als u bij ons bent.

Genieten in een subtropisch jungle paradijs

ingang jungle

Ruud en Joke

De Richti waterfall

De Richti jungle

Campanula pelviformis

De bloemen hierboven vind je in april en mei volop. Campanula pelviformis.

waterval straaltjes

De Petromarula pinnata close up

De Petromarula pinnata close up weergegeven.

De Arum idaeum

De Arum idaeum komt hier ook veel voor.

De Chrysantum coronarium ssp bicolor

De Chrysanthemum coronarium ssp bicolor geeft de entree van de kloof een bijzonder welkom.

De Richti baai

De Richtis baai

De Richtis baai

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

Oost Kreta

WandelgidsKreta
Wandelgids

Deze pagina delen