Xeroskambos Zd

GPS wandelen op Kreta

Xeroskambos Zuid

Momenteel zijn er geen updates over deze wandeling.

De Irini kloof bij Xeroskampos.

We lopen vanuit het westen door de Irinikloof naar de zee.

Deze wandeling begint en eindigt op de parkeerplaats langs de weg in Hametoulo. Een paar jaar geleden, op de 23 ste in februari hebben wij deze wandeling voor het eerst gemaakt. We hadden veel zon aan het begin van de dag en een stortbui en mist regen aan het einde van onze tocht.

irini_asfaltweg

Doel was om Agia Irini door een van de twee kloven te bereiken. We deden dit door positiebepaling en GPS.

irini_baai_vanboven

irini_open_rots

Eigenaardige holle rots zonder dak.

irini_gpsschema

Onze voorbereiding

bestond uit het opzoeken van herkenningspunten in Google Earth. We vonden in de werkelijkheid veel van de weggetjes en vooral veel bergen, rotsen en groen. Hier en daar was het alleen maar keien trotseren. Het resultaat is weer adembenemend. Wat voel je je nietig in tijdsbesef tussen deze giganten. Het mooiste was wel de glijbaan in de kloof. En dan het aankomen in de baai van Agia Irini.

G.P.S. Global Position System

Voor de komende tijd gebruik ik de zeer gebruikersvriendelijke eTrex H van GARMIN zie foto hierboven. Hij heeft een geheugen die je in staat stelt om vooraf coördinaten in te voeren. En tijdens de wandeling kun je door een druk op de knop je plaats markeren. Hij kent een cijfercode toe aan al je posities onderweg. Je hoeft slechts je doel uit te zoeken en kies Ga Naar. Hij zoekt hemelsbreed de route.

De GPS wandeling

irini_bord_xeros

irini_drumhond

Je loopt vanaf de splitsing bij Hametoulo de landweg met de vork op. Neem de linkertak en ga langzaam omlaag. Je ziet in de verte de zee e, als je goed kijkt de vangrails van de enige autoweg in het zuiden. Bij het bordje Xeroskampos gaan we linksaf. We gaan niet naar het kerkje. We lopen over de bnedentak van de landweg rechtdoor. Totdat we de gapende mond van de kloof aan de linkerkant zien verschijnen. We stappen van de weg af. En laten ons opslurpen door de stenenmassa. De afdaling duurt ongeveer twee uur. Dus zorg voor voldoende water.

irini_kloof

irini_ openkloof

irini_afdaling_fz

irini_afdaling

irini_glijbaan

De glijbaan. Geen weg meer terug.

irini_overzicht

Uiteindelijk zie je aan de rechterkant boven de kloof weer olijfbomen staan. Dit betekent de bewoonde wereld is in aankomst. De laatste stukjes van deze puzzel gaan over vlak terrein. Toch komen we dan op een zeer slecht onderhouden landweg. Deze komt van rechts boven en loopt naar de haven.

irini_opvlakte

We maken even wat aantekeningen.

irini_staande_steen

De haven is een stuk strand met kiezels. Een boothuis en twee bomen. Dat is het. We kleden ons uit en genieten van de zachte warme zee.

irini_baai

irini_baai_rots

Het is heerlijk vertoeven aan zo'n eenzaam strandje

Als we klaar zijn met eten en relaxen lopen we een stukje terug. En we klauteren rechts de berg op. Hier staan rode stippen. En er staan ook steenmannetjes.

Na nog 2 uur lopen kom je in Xeroskampos.

irini_steenman

irini_xeros

Xeroskambos in zicht.

Hier moet je naar boven over het asfalt. Je kan er voor kiezen om deze weg te lopen. Maar je kunt ook een lift scoren.

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

Oost Kreta

WandelgidsKreta
Wandelgids

Deze pagina delen