Agios Johannis

GPS wandelen op Kreta

Agios Ioannis

Bergdorp bij Ierapetra

Actueel

Eigenlijk betekent het gewoon Sint Johan. We wandelen in anderhalf uur naar het verlaten bergdorpje Aios Ioannis. Het dorpje Agios Ioannis is een van de vele dorpjes in Griekenland en op Kreta die Agios Ioannis, spreek uit a-jos-ie-ooaani, heten.

Ook in Oostenrijk heb je deze maar dan heten ze Sankt Johan, in Tirol of elders anders. Ons boven dorpje Agios Ioannis is bijna verlaten. De laatste oudjes zijn overleden en begraven in de grote kerk van het dorp.

De kerk wordt goed bijgehouden en is nog zeer in trek. Deze kerk is Grieks Orthodox.
Voor doopsels, huwelijken en begrafenissen komen nog vaak de dorpelingen uit de kustplaatsjes naar boven. De twee kustplaatsjes Ferma en Koutsounari vallen nog steeds onder de gemeente Agios Ioannis.

Agios Ioannis.

Het bergdorp ligt op 500 meter boven zeeniveau. Dat wordt dus klimmen. U overbrugt een hoogte van 500 meter in anderhalf uur. Dat is een stijging van gemiddeld 5 meter per 1 minuut, dat is niet veel voor de meeste wandelaars. Doch als dat te veel is, rijden we met de auto naar het dorpje en volgt u de blauwe stippen naar omlaag. Er zijn er velen u voorgegaan.

Onderweg geniet u van de vergezichten over de bergen, tussen de bergen van de Libische zee, en deze wacht op u. Na het wandelen is het goed duiken, plonsen in het aangename zeewater.

Voor de doorzetters. We kunnen de westelijke route omhoog en de oostelijke route omlaag via een iets langere route. Alle paden zijn duidelijk gemarkeerd, blauw, dus u kunt niet verdwalen.Easy going. Voor degenen die het heel Siga Siga rustig aan willen doen. U loopt via de kortste, de westelijke route naar huis terug. Na het ontbijt vertrekt u met de routebeschrijving in de hand naar het dorpje Agios Ioannis. Deze wandeling up and down duurt met routemarkering en beschrijving erbij ongeveer 5 uur.

Agios Ioannis was vroeger een eigen gemeente waar Ferma en Koutsounari ook nog onder vielen. Tot de Europese wetgeving voor ging schrijven dat de administratie gecentraliseerd moest worden. In 2000 was het zover, de gemeente werd als zelfstandig bestuursorgaan opgeheven. Het gezellig aanvoelende bergdorp Agios Ioannis is een leuk dorpje met trapstraatjes en hangt als het ware aan de muur. Er is in het dorp veel veranderd en gebeurd in de laatste eeuwen. In de zestiger jaren woonden hier nog zo'n 500 gezinnen.

Aios Ioannis is vandaag de dag, niet meer door een autochtoon bewoond. Het dorp herstelt zich omdat het geliefd is bij West Europeanen als tweede woningbezit. Doch het authentieke leven is weg, althans bijna. De uitstraling blijft nog hangen tussen de smalle trapstraatjes. Direct aan de overkant van de straat loopt u de bergen en bossen in. Dit gaat later over in olijfgaarden en een lieflijk glooiend berglandschap. U wandelt in twee uur binnendoor naar het bergdorp Agios Ioannis dat op 600 meter hoogte boven het zeeniveau ligt. Boven gekomen bekijkt u het pittoreske, bijna uitgestorven dorpje. De in goede staat zijnde grote kerk verbergt een zeer interessante begraafplaats. In het geopende kafenion kunt u een hapje eten of een kopje koffie drinken. U wandelt via de oude olijffabriek, een ruïne dorpje, druipsteen bergwanden en een waterval weer naar beneden. Totale duur wandelen 5 uur. Dan lekker aan het strand, lekker nietsen.

Een aquarel door Zoufy
Een aquarel van ajos ioannis door Zoufy.

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

Oost Kreta

WandelboekKreta
Wandelboek

Deze pagina delen